Marabou

 

 

        

Låt oss börja från börja i en liten nedgången fabriksfastighet

belägen på en bakgård i Christiania, som Norges huvudsatad

hette på den tiden. Maskinerna var nedslitna, lokalerna opraktiska

och mörka och försäljningen dalade.

För 9.000 kronor köpte Johan Throne-Holst Freja chokladfabrik 1892.

 

Under åren 1898-1914 expanderade Freja kraftigt och förvandlades

från ett litet, nära nog enmansföretag, till ett stort, tekniskt fullödigt

och marknadsmässigt ledande företag.

 

 

Marabou blir till

På våren 1916 bildades genom samarbete mellan Freja och

Emissionsinstitutet i Stockholm ett aktiebolag, som fick namnet Marabou. 

Aktiekapitalet var på en miljon kronor av vilket Freja stod för 60%

och Emissionsinstitutet för 40%. Tanken var att man skulle kunna

slå sig in på den Svenska marknaden.

 

     

Marabous första chokladkakor Siljan & Topsy 1916.

Två riktiga storsäljare. Än syns storken inte till.

 

1918 beslöts att i Sundbyberg uppföra en fabriksbyggnad

om ca:4.000 kvadratmeter golvyta.

När så Henning Thorne-Holst i november kom till Sundbyberg

stod fabriksbyggnaden klar, men större delen av den beställda

maskinparken var ännu inte på plats.

 

  

Krig rådde i Europa och leveranser av de maskinbeställningar som gjorts i utlandet blev,

av förståliga skäl, kraftigt försenade. Import av råvaror, i detta fall,

kakao, var heller inte att tänka på.

 

  

Sundbyberg.

 

 

Johan Throne-Holst intresse för reklam och marknadsföring

innebar att han på alla sätt försökt göra firmanamnet synligt

på så många sätt som möjligt. Ljusreklam på fasader, skyltar

och reklampelare, tidningsannonser, egen varubil med firmanamnet

på sidorna och inte minst bio-reklam.

 

  

 

 

Inte nog med att man anlitade fackfolk inom reklam-

och annonsbyråbranschen, man inviterade även allmänheten att

komma med förslag på säljbefrämjande åtgärder för Frejaprodukterna.

Som exempel kan nämnas, att vid en sådan allmänt hållet pristävling

gällde det att få fram ett affischförslag.

Över 100 konstnärer ställde upp och tävlade. Deras tävlingsbidrag

ställdes därefter ut hos en konsthandlare där de drog fulla hus med

mängder av intresserade åskådare.

 

 

Från 1915 blir storken Frejas officiella varumärke

och sedermera även Marabous fram till början av 1970-talet.

 

I mitten på 30-talet hade man i England kommit på

en teknik att framställa porös choklad.

1937 hade Marabou löst produktionsproblemen och kunde

det året lansera sin version, under namnet Raket.

  

Det visade sig emellertid att porös choklad inte riktigt

gick hem på marknaden. Därför är detta chokladpapper

betydligt dyrare idag för oss samlare.

Annat var det då med kombinationen kex och choklad.

 

  

Äta bör man...                                                                         ...och tvätta sig.

 

 

      

 

      

             Rio 1/4kg.                      Paradis 1/4kg.                 Frisko syrliga karameller.

 

             

         Paradis Karameller.          California drops.                  California drops.

 

          

                  Paradis.                           Riviera.

 

Lika besvärligt som 1916 med ransonering av cacao blev det 

under andra världskriget och i mars 1940 ransonerades kaffe

och te till ett kvarts kilo per 4-månad.

Inte undra på att det fanns rum för kaffe-ersättning.

 

             

Mabou kaffe-ersättning.

Så gott som kaffe..!!

1940-1945.


Bakpulver var en annan produkt som Marabou tog till hjälp

under kriget när cacaobönan var omöjlig att få tag på.

 

                         

Vanillin och bakpulver          Tilldelning av socker stryps till 70%

var viktiga produkter             av 1939 års förbrukning.

under kriget.                         Mjölkchoko minskar radikalt 1940.

 

          

Den första aladdinasken lanserades våren 1939

 

      

 

1941 köps Findus upp av Marabou.

      

 

1940-talet var säljarens marknad.

Fabriken kunde fortfarande inte leverera i takt med den ökade försäljningen

och måste rationalisera, vilket bl.a. betyder att det totala sortimentet

måste minska. Detta till trots är det dock bl.a. en produkt som tillkommer,

en verklig säljsuccé-Japp. Året var 1947.

 

 

     

FOX kola en klassiker på 1950-talet.        Likaså Bravo Lycko-Per & Choko.

 

       

 

     

 

Dajm lanserades 1953.

 

   

   

 

 

     

 

   

 

Marabou fabriken 1955.

 

    

 

Kakao

       

                                                  Ergo Kakao.                                                        Marabou kakao

 

          

 

Tuggummi

 

           

          Tre-bitars TOY 1958.              Toy 1960.

  

 

Bakbulver   

 

     

        Marabou Bakbulver.

 

 

Chokladkartonger

 

       Cabaret praliner

 

   

         Noblesse.

 

     

        Fortuna pressentchoklad.                                         Menuet.

 

                    

            Tango.

 

Tablettaskar

 

    

     Piggy syrliga frukt-kulor.        Nigrol lakrits.                               Nigrol plåtask.

      

     Piggy Fuktsmak                    Dollar Halspastiller

 

   

   

      Domino                             Figaro                             Tenor

      

                                                                                 

                                                                                        Tenor

   

 

        

 

Chokladkakor

 

 

     

      Schweizernöt.

 

     

         Frukt & mandel.                                                  Mörk choklad.

 

          

 

            

        

        Pigall.                                                   Co Co.                                         Dajm (med i)

 

   

 

    

 

1965 köper Marabou upp Diwong och Estrella.

 

 

 

O´boy

 

      

          Oboy Vanilj                      Oboy Jordgubb                   Oboy Choklad

 

     

                              

Mmm...1967.

 

 

Twist, en favorit på 1970-talet..!!

 

  

 

Dubbeldajm lanserades 1971.

 

 

1975 säljs Diwongs till Skogaholms Bröd AB.

1979 inköps Göteborgs kex AB.

 

           

 

Vilken årgång är du..??

Mjölkchoklad 1929-2012