Här hittar du en liten del av våra

Skånska livsmedelstillverkare.

 

Solidars bageri

På ett fackmöte den 5 maj 1907 beslutades om att tillsätta

en komitté, som fick i uppdrag att utarbeta en plan för en 

kooperativ bageriverksamhet.

Den stora händelsen 1917 var det nya grovbageriet vid     

Folkets Park i Malmö Kv Oket.

Där fanns 780 kvadratmeter golvyta i två våningar

och en mjölvind med hiss.

"Ett par 3 våningsugnar med svänghärdar 

skulle förvandla degen till bröd".

Där fanns också bad, duschrum, omklädningsrum

och frukostrum, vilket inte hörde till vanligheterna. 

Brödvagnarna lastades under glastäckt tak.

Tillbyggnad av bageriet skedde redan på våren 1920.       

Nu hade man 180 meter bagerifasad mot Landskronagatan.

1921 var här 15 hästar och 5 bilar i farten...!!

1922 var 92 personer anställda på Solidars bageri.

 

Nytt och fint. Grovbageriet 1920.

 

Koleldade ugnar på Solidars bageri.

 

 

 

 

1932 var det dax igen att bygga ut.                                          

Den här gången ett finbageri med fem ugnar.                      

Under 1940-talet bygger man sex nya ugnar med               

tre våningar i varje.

Stora skivor att dra ut på golvet.            

24 plåtar på varje skiva, ca: 200 1-kilosbröd/skiva.

 

Albin Jönsson och Bertil Jacobsson vid

maskinen som gör 16 000 småfranska/timme.

 

På 1950-talet byggdes ett konditori på andra våningen. 

Här jobbade ca: 20 personer.

Under 1960-talet jobbade totalt 200 bagare                        

och konditorer i skift för vårt dagliga bröd.

På 1970-talet flyttar konditoriet ner en trappa 

och wienerbageriet får plats i konditoriets gamla lokaler.

En kaffebrödslinje vid namn Extruder tar plats.                    

(Detta är egentligen en 10-växlad cykel som är ombyggd

för ändamålet)

 

 

 

 

 

 

 

Konkurrensen hårdnar rejält under 1970-80 talet                 

och Pågens på Lantmanagatan växer så det knakar.

För att slå sig in på den privata marknaden byter                

bageriet namn till Din Bagare, men även namnet                

Tre Bagare användes.

 

Formfranska 7714.

 

 

 

Ove Kjellander vid franskbrödsugnen 1980-talet.

 

Formost packmaskin första våningen.

 

 

 

Lilla Bageriet 7725

Lennart Antonsson. 7725.

 

Tom Granh. 7725.

 

Fransisco. 7725.

 

 

Fin Bageriet 7712

Per sätter av kaffebröd.

 

 

Kanelfyllning.

 

 

 

 

 

Gasugnen 2 vån. 7712.

 


 

Glasyr till wienerbröd. Avd.7712.

 

Gasugnen på andra våningen.Avd. 7712.

 

Långrullningsmaskin till franskbröd.Avd. 7714.

 

Franskbrödsugnen.Avd. 7714.

 

Ny svalbana för bröd.Avd, 7714.

 

Lilla bageriet, andra våningen.Avd. 7725.

 

Gräddblåsaren i konditoriet.Avd.7713

 

Hasse Andersson på konditoriavdelningen.Avd.7713.

 

 

 

Frukostbullar från Multimaten.

 

Avbakning 7714.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din Bagare 1993.

 

Bageriet bytte namn till Schulstad 1998.

 

 

Bageriet rivs den 19 mars 2002.

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2016-02-22 14:49:14 - Frank, frank_magnusson@telia.com

Fint att du tagit stillbilder från videon om Solidars bageri :) Läs gärna Mål & Medel nr 3 2007. Där finns en artikel om mig.

Ha det gött Hasse
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)